Home Zupy Zupa szparagowa z serem pleśniowym

Zupa szparagowa z serem pleśniowym

by

Pyszna zupa z białych szparagów z białym winem i niebieskim serem pleśniowym. Warto dodać do niej trybulę, choć nie jest ona zbyt popularna, a szkoda.

Składniki:

  • 750 g białych szparagów
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 15 g + 45 g masła
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, dodać szczyptę cukru, 15 g masła i szparagi i gotować przez ok. 15 minut. Odcedzić szparagi, zachowując 500 ml wody, w której się gotowały.
  • Stopić pozostałe masło, dodać szalotkę i zeszklić ją. Oprószyć mąką i smażyć, cały czas mieszając. Dodać wino, dobrze wymieszać, a następnie dodać wodę ze szparagów. Dodać ser pleśniowy i poczekać, aż się stopi w zupie.
  • Główki szparagów odłożyć do dekoracji, a resztę dodać do zupy. Dodać też kilka łodyg trybuli. Dobrze zmiksować zupę i doprawić solą i pieprzem.
  • Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do zupy za pomocą miksera. Podawać udekorowaną główkami szparagów i trybulą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1439 głosów)

related articles