Pyszna zupa z białych szparagów z białym winem i niebieskim serem pleśniowym. Warto dodać do niej trybulę, choć nie jest ona zbyt popularna, a szkoda.
Składniki:
- 750 g białych szparagów
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- 15 g + 45 g masła
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotować osoloną wodę, dodać szczyptę cukru, 15 g masła i szparagi i gotować przez ok. 15 minut. Odcedzić szparagi, zachowując 500 ml wody, w której się gotowały.
- Stopić pozostałe masło, dodać szalotkę i zeszklić ją. Oprószyć mąką i smażyć, cały czas mieszając. Dodać wino, dobrze wymieszać, a następnie dodać wodę ze szparagów. Dodać ser pleśniowy i poczekać, aż się stopi w zupie.
- Główki szparagów odłożyć do dekoracji, a resztę dodać do zupy. Dodać też kilka łodyg trybuli. Dobrze zmiksować zupę i doprawić solą i pieprzem.
- Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do zupy za pomocą miksera. Podawać udekorowaną główkami szparagów i trybulą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1439 głosów)