Home Zupy Cytrynowa zupa z cukinii

Cytrynowa zupa z cukinii

by

Ta zupa zawsze tak wspaniale pachnie gdy ją gotuję, że prawie wpadam w trans. Moi rodzice mają ogromny ogród, gdzie rośnie masa cukinii. Zawsze gotuję tę zupę bez dodatku mleka i śmietany, a dodaję je dopiero kiedy ją rozmrożę i odgrzewam.

Składniki:

  • 1,25 kg cukinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
  • 1 mała cebulka, grubo posiekana

Przygotowanie:

  • Cukinię obrać jeśli skórka jest posiniaczona albo cukinia była narażona na działanie środków chemicznych. Pokroić w cienkie plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać skórkę cytrynową, czosnek, cebulkę, cukinię, białe wino, tymianek i sól i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zmiksować zupę ręcznym blenderem, dodać mleko, śmietanę i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1202 głosów)

related articles