Ta zupa zawsze tak wspaniale pachnie gdy ją gotuję, że prawie wpadam w trans. Moi rodzice mają ogromny ogród, gdzie rośnie masa cukinii. Zawsze gotuję tę zupę bez dodatku mleka i śmietany, a dodaję je dopiero kiedy ją rozmrożę i odgrzewam.
Składniki:
- 1,25 kg cukinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- skórka z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
- 1 mała cebulka, grubo posiekana
Przygotowanie:
- Cukinię obrać jeśli skórka jest posiniaczona albo cukinia była narażona na działanie środków chemicznych. Pokroić w cienkie plasterki.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać skórkę cytrynową, czosnek, cebulkę, cukinię, białe wino, tymianek i sól i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zmiksować zupę ręcznym blenderem, dodać mleko, śmietanę i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1202 głosów)