Ta zupa Cię rozgrzeje i nasyci. Ci, którzy nie lubią grzybów mogą ich nie dodawać. Dla mnie jest pyszna taka jaka jest.
Składniki:
- 900 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 160 g drobno posiekanej cebuli
- 120 g marchwi pokrojonej w plasterki
- 35 g świeżych pieczarek w plasterkach
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
Przygotowanie:
- Kawałki wołowiny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przyprawione mięso włożyć do garnka na zupę. Dodać 2 łyżki oleju i podsmażać przez 5 minut na dużym ogniu. Wyjąć mięso. Do garnka dolać jeszcze 2 łyżki oleju oraz cebulę, marchewkę i pieczarki. Podsmażać przez 5 minut, często mieszając. Dodać czosnek i tymianek i podsmażać jeszcze przez 3 minuty.
- Dodać bulion drobiowy i 3 szklanki wody. Dodać mieszankę mrożonych warzyw, ziemniaki i kaszę jęczmienną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać wszystko razem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1381 głosów)