Home Zupy Zupa Melanie z wołowiną i kaszą jęczmienną

Zupa Melanie z wołowiną i kaszą jęczmienną

by

Ta zupa Cię rozgrzeje i nasyci. Ci, którzy nie lubią grzybów mogą ich nie dodawać. Dla mnie jest pyszna taka jaka jest.

Składniki:

  • 900 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 160 g drobno posiekanej cebuli
  • 120 g marchwi pokrojonej w plasterki
  • 35 g świeżych pieczarek w plasterkach
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:

  • Kawałki wołowiny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przyprawione mięso włożyć do garnka na zupę. Dodać 2 łyżki oleju i podsmażać przez 5 minut na dużym ogniu. Wyjąć mięso. Do garnka dolać jeszcze 2 łyżki oleju oraz cebulę, marchewkę i pieczarki. Podsmażać przez 5 minut, często mieszając. Dodać czosnek i tymianek i podsmażać jeszcze przez 3 minuty.
  • Dodać bulion drobiowy i 3 szklanki wody. Dodać mieszankę mrożonych warzyw, ziemniaki i kaszę jęczmienną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać wszystko razem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1381 głosów)

related articles