Home Zupy Kluski lane

Kluski lane

by

Szybka i prawdziwie domowa alternatywa dla makaronu. Wystarczy jajko, mąka i odrobina wody, bo konsystencja ciasta powinna być gęstsza od ciasta naleśnikowego. Szczególnie smakują z rosołem lub zupą pomidorową.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • W miseczce rozmieszać jajka z mąką na gładką masę, bez żadnych grudek. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Ciasto lać na wrzącą wodę, gotować przez 2 minuty i odcedzić.
  • Lane kluski można przygotować bezpośrednio na mleku, w rosole lub innej zupie. Nakładać ciasto łyżeczką (lać je powoli) na gotującą się zupę. Gotować przez 2 minuty i od razu podawać.
  • Można też ciasto wlać do woreczka, odciąć róg i wyciskać kluski do wrzątku.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

07 minut


Średnia 5 / 5 (1034 głosów)

related articles