Szybka i prawdziwie domowa alternatywa dla makaronu. Wystarczy jajko, mąka i odrobina wody, bo konsystencja ciasta powinna być gęstsza od ciasta naleśnikowego. Szczególnie smakują z rosołem lub zupą pomidorową.
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- W miseczce rozmieszać jajka z mąką na gładką masę, bez żadnych grudek. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Ciasto lać na wrzącą wodę, gotować przez 2 minuty i odcedzić.
- Lane kluski można przygotować bezpośrednio na mleku, w rosole lub innej zupie. Nakładać ciasto łyżeczką (lać je powoli) na gotującą się zupę. Gotować przez 2 minuty i od razu podawać.
- Można też ciasto wlać do woreczka, odciąć róg i wyciskać kluski do wrzątku.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
02 minut
Całkowity czas:
07 minut
Średnia 5 / 5 (1034 głosów)