Prosty przepis na domowy makaron. Z powodzeniem można podwoić lub potroić proporcje wedle zapotrzebowania.
Składniki:
- 1 jajko, roztrzepane
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić zagłębienie i dodać lekko roztrzepane jajko. Wymieszać – ciasto powinno być gęste. Jeśli potrzeba, dodać 1-2 łyżki wody.
- Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty, a następnie rozwałkować na pożądaną grubość. Nożem pokroić ciasto na cieńsze lub grubsze paski.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (810 głosów)