Home Zupy Makaron domowy

Makaron domowy

by

Prosty przepis na domowy makaron. Z powodzeniem można podwoić lub potroić proporcje wedle zapotrzebowania.

Składniki:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić zagłębienie i dodać lekko roztrzepane jajko. Wymieszać – ciasto powinno być gęste. Jeśli potrzeba, dodać 1-2 łyżki wody.
  • Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty, a następnie rozwałkować na pożądaną grubość. Nożem pokroić ciasto na cieńsze lub grubsze paski.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (810 głosów)

related articles