Doskonale rozgrzewa w jesienne wieczory albo popołudnia. Szybka, prosta, smaczna zupa krem. Można ją podać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić suchą ściereczką, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka i wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle lub oleju przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zrumienić!
- Do dużego garnka na zupę wlać bulion, podgrzać a następnie dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Gotować ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuścić w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i po upływie 5 minut gotowania dodać ją do garnka, mieszając. Ponownie doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotować ok. 3 minuty.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce śmietanę połączyć powoli z niewielką ilością gorącej zupy i energicznie mieszać. Kiedy się już ogrzeje, dodać do garnka i dobrze wymieszać całość. Dodać zieloną pietruszkę.
- Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera.
- Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Posypać po wierzchu zieloną pietruszką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1595 głosów)