Home Zupy Łatwy krem z pieczarek

Łatwy krem z pieczarek

by

Doskonale rozgrzewa w jesienne wieczory albo popołudnia. Szybka, prosta, smaczna zupa krem. Można ją podać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 120 ml (1/2 szklanki) bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Pieczarki oczyścić suchą ściereczką, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka i wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle lub oleju przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie zrumienić!
  • Do dużego garnka na zupę wlać bulion, podgrzać a następnie dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Gotować ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuścić w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną i po upływie 5 minut gotowania dodać ją do garnka, mieszając. Ponownie doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotować ok. 3 minuty.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce śmietanę połączyć powoli z niewielką ilością gorącej zupy i energicznie mieszać. Kiedy się już ogrzeje, dodać do garnka i dobrze wymieszać całość. Dodać zieloną pietruszkę.
  • Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera.
  • Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Posypać po wierzchu zieloną pietruszką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1595 głosów)

related articles