Home Zupy Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych

Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych

by

Pomidory i masło orzechowe? TAK! Po raz pierwszy próbowałem tego w restauracji ze zdrową żywnością i od razu się zakochałem. Około 5 lat poprawiania przepisu do mojego osobistego gustu i powstał pikantny i zarazem słodki smakołyk całej mojej rodziny i wszystkich znajomych. Na szczęście zawsze wystarczy dla wszystkich!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
  • 2 duże papryki (dowolnego koloru), drobno posiekane
  • 6 dużych ząbków czosnku, zgniecionych
  • 1 puszka (800 g) posiekanych pomidorów, wraz z sokiem
  • 2 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek, aż będą lekko rumiane (około 5 minut). Wmieszać pomidory wraz z sokiem, bulion warzywny, pieprz i paprykę w płatkach. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut.
  • Dodać do zupy ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, lub do czasu gdy ryż będzie miękki.
  • Kiedy ryż się ugotuje dodać masło orzechowe, mieszając trzepaczką, a następnie delikatnie zagotować i podawać. Można udekorować posiekanymi prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1525 głosów)

related articles