Pomidory i masło orzechowe? TAK! Po raz pierwszy próbowałem tego w restauracji ze zdrową żywnością i od razu się zakochałem. Około 5 lat poprawiania przepisu do mojego osobistego gustu i powstał pikantny i zarazem słodki smakołyk całej mojej rodziny i wszystkich znajomych. Na szczęście zawsze wystarczy dla wszystkich!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
- 2 duże papryki (dowolnego koloru), drobno posiekane
- 6 dużych ząbków czosnku, zgniecionych
- 1 puszka (800 g) posiekanych pomidorów, wraz z sokiem
- 2 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek, aż będą lekko rumiane (około 5 minut). Wmieszać pomidory wraz z sokiem, bulion warzywny, pieprz i paprykę w płatkach. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut.
- Dodać do zupy ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, lub do czasu gdy ryż będzie miękki.
- Kiedy ryż się ugotuje dodać masło orzechowe, mieszając trzepaczką, a następnie delikatnie zagotować i podawać. Można udekorować posiekanymi prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1525 głosów)