Trudno o prostsze do przygotowania danie niż ta zimowa zupa warzywna doprawiona serem pleśniowym. Dodatkowy smaczek to orzechy nerkowca.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, posiekana
- 370 g ziemniaków, obranych i posiekanych
- 85 g orzechów nerkowca
- 100 g rukwi wodnej
- 450 ml wywaru warzywnego (z kostki)
- 150 ml chudego mleka
- 60 g sera gruyère, grubo startego
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i ziemniaki. Przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Wrzucić orzechy nerkowca na suchą patelnię i prażyć przez 2–3 minuty na średnim ogniu, potrząsając często patelnią, aż się przyrumienią. Posiekać.
- Dodać do cebuli i ziemniaków rukiew wodną wraz z łodyżkami. Smażyć mieszając przez 2–3 minuty, aż listki rukwi się skurczą. Wlać wywar i doprawić solą oraz pieprzem. Zmiksować na gładko.
- Dolać mleko i doprowadzić zupę do wrzenia. Nalać do misek i posypać orzechami nerkowca oraz serem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1355 głosów)