Home Zupy Krem z rukwi wodnej i cebuli z orzechami

Krem z rukwi wodnej i cebuli z orzechami

by

Trudno o prostsze do przygotowania danie niż ta zimowa zupa warzywna doprawiona serem pleśniowym. Dodatkowy smaczek to orzechy nerkowca.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 370 g ziemniaków, obranych i posiekanych
  • 85 g orzechów nerkowca
  • 100 g rukwi wodnej
  • 450 ml wywaru warzywnego (z kostki)
  • 150 ml chudego mleka
  • 60 g sera gruyère, grubo startego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i ziemniaki. Przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Wrzucić orzechy nerkowca na suchą patelnię i prażyć przez 2–3 minuty na średnim ogniu, potrząsając często patelnią, aż się przyrumienią. Posiekać.
  • Dodać do cebuli i ziemniaków rukiew wodną wraz z łodyżkami. Smażyć mieszając przez 2–3 minuty, aż listki rukwi się skurczą. Wlać wywar i doprawić solą oraz pieprzem. Zmiksować na gładko.
  • Dolać mleko i doprowadzić zupę do wrzenia. Nalać do misek i posypać orzechami nerkowca oraz serem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1355 głosów)

related articles