Aromatyczna zupa gulaszowa bez ziemniaków ale za to z makaronem, potrawa jednogarnkowa, silnie sycąca i rozgrzewająca:)
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
Przygotowanie:
- Mięso wołowe wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Mięso przełożyć do zamykanego pojemnika i zasypać: łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu i po łyżeczce mielonej ostrej i słodkiej papryki. Odstawić na noc do lodówki.
- Zamarynowane mięso obsmażyć na oleju.
- Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę pokroić w kostkę i dodać do obsmażonego mięsa.
- Całość razem poddusić na małym ogniu przez 10 minut, następnie zalać 300 ml wody i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości mięsa.
- Łyżkę mąki rozprowadzić w 150 ml śmietany i zalać zupę.
- Makaron muszelki ugotować al dente.
- Nadkładać porcję makaronu do głębokiego talerza, zalewać zupą gulaszową.
- Wierzch zupy posypać kaparami i zrobić ‚plamę’ z kwaśnej śmietany
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
585 minut
Średnia 5 / 5 (1559 głosów)