Home Zupy Zupa gulaszowa z makaronem

Zupa gulaszowa z makaronem

by

Aromatyczna zupa gulaszowa bez ziemniaków ale za to z makaronem, potrawa jednogarnkowa, silnie sycąca i rozgrzewająca:)

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie:

  • Mięso wołowe wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Mięso przełożyć do zamykanego pojemnika i zasypać: łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu i po łyżeczce mielonej ostrej i słodkiej papryki. Odstawić na noc do lodówki.
  • Zamarynowane mięso obsmażyć na oleju.
  • Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę pokroić w kostkę i dodać do obsmażonego mięsa.
  • Całość razem poddusić na małym ogniu przez 10 minut, następnie zalać 300 ml wody i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości mięsa.
  • Łyżkę mąki rozprowadzić w 150 ml śmietany i zalać zupę.
  • Makaron muszelki ugotować al dente.
  • Nadkładać porcję makaronu do głębokiego talerza, zalewać zupą gulaszową.
  • Wierzch zupy posypać kaparami i zrobić ‚plamę’ z kwaśnej śmietany

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

585 minut


Średnia 5 / 5 (1559 głosów)

related articles