Nic nie smakuje lepiej niż grilowany ser i zupa pomidorowa. To ulepszona wersja z grilowanymi kanapkami z serem Brie i pikantnym kremem pomidorowym z bazylią. Kiedy kanapka zacznie nasiąkać zupą należy ją łamać na kawałki łyżką i nabierać kawałek kromki wraz z zupą.
Składniki:
- 115 g sera Brie
- 4 kromki chleba żytniego
- 1 puszka (800 g) przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik lub opiekacz elektryczny do temperatury 200°C. Dwie kromki chleba posmarować serem Brie i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Położyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 8 minut, przewracając na drugą stronę po upływie 4 minut. Przekroić na pół i odstawić.
- W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać przecier pomidorowy z płatkami papryki, czarnym pieprzem, bazylią i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Dodać serek śmietankowy i mieszać, aby się dobrze rozpuścił, a następnie wmieszać mleko. Podgrzać całość, ale nie dopuścić do wrzenia. Wmieszać świeżą bazylię, a następnie zdjąć z ognia.
- Przed podaniem umieścić w 4 miseczkach po połowie zapieczonej kanapki z serem Brie. Nalewać zupę chochelką do miseczek. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1636 głosów)