Home Zupy Pikantny krem pomidorowy z grilowanym serem Brie

Pikantny krem pomidorowy z grilowanym serem Brie

by

Nic nie smakuje lepiej niż grilowany ser i zupa pomidorowa. To ulepszona wersja z grilowanymi kanapkami z serem Brie i pikantnym kremem pomidorowym z bazylią. Kiedy kanapka zacznie nasiąkać zupą należy ją łamać na kawałki łyżką i nabierać kawałek kromki wraz z zupą.

Składniki:

  • 115 g sera Brie
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 1 puszka (800 g) przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik lub opiekacz elektryczny do temperatury 200°C. Dwie kromki chleba posmarować serem Brie i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Położyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 8 minut, przewracając na drugą stronę po upływie 4 minut. Przekroić na pół i odstawić.
  • W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać przecier pomidorowy z płatkami papryki, czarnym pieprzem, bazylią i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Dodać serek śmietankowy i mieszać, aby się dobrze rozpuścił, a następnie wmieszać mleko. Podgrzać całość, ale nie dopuścić do wrzenia. Wmieszać świeżą bazylię, a następnie zdjąć z ognia.
  • Przed podaniem umieścić w 4 miseczkach po połowie zapieczonej kanapki z serem Brie. Nalewać zupę chochelką do miseczek. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1636 głosów)

related articles