Home Zupy Barszcz biały po królewsku

Barszcz biały po królewsku

by

Znakomity barszczyk podawany na Wielkanoc z białą kiełbasą. Nadaje się również na przyjęcia i wesela.

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie barszczu białego w proszku
  • 1 łyżeczka wegety
  • 120 ml (1/2 szkl.) śmietany
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka zielonej pokrojonej pietruszki

Przygotowanie:

  • Ugotować 4 jajka na twardo. Odstawić.
  • Włożyć do garnka z wodą białą kiełbasą i zagotować. Zebrać osad z powierzchni wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągnąć kiełbasę i zostawić do wystygnięcia.
  • W osobnym rondelku przygotować barszcz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy barszcz zacznie gęstnieć przelać go do wywaru z kiełbasy. Gotować przez 5 minut mieszając.
  • Odlać do kubeczka 1/2 szklanki barszczu i wymieszać ze śmietaną. Po czym z powrotem wlać do garnka z barszczem. Dodać do smaku majeranek i wegetę. Na koniec dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w kostkę jajka. Jeśli trzeba dodać do smaku sól i pieprz. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1455 głosów)

related articles