Znakomity barszczyk podawany na Wielkanoc z białą kiełbasą. Nadaje się również na przyjęcia i wesela.
Składniki:
- 3 białe kiełbasy
- 4 jajka
- 1 opakowanie barszczu białego w proszku
- 1 łyżeczka wegety
- 120 ml (1/2 szkl.) śmietany
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka zielonej pokrojonej pietruszki
Przygotowanie:
- Ugotować 4 jajka na twardo. Odstawić.
- Włożyć do garnka z wodą białą kiełbasą i zagotować. Zebrać osad z powierzchni wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągnąć kiełbasę i zostawić do wystygnięcia.
- W osobnym rondelku przygotować barszcz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy barszcz zacznie gęstnieć przelać go do wywaru z kiełbasy. Gotować przez 5 minut mieszając.
- Odlać do kubeczka 1/2 szklanki barszczu i wymieszać ze śmietaną. Po czym z powrotem wlać do garnka z barszczem. Dodać do smaku majeranek i wegetę. Na koniec dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w kostkę jajka. Jeśli trzeba dodać do smaku sól i pieprz. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1455 głosów)