Ta zupa jest najbardziej zbliżona do zupy, którą pamiętam z dzieciństwa. Jest łatwa, a tę samą metodę można zastosować do brokułów i kalafiorów.
Składniki:
- 55 g masła
- 1 duża cebula, posiekana
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę stopić masło, dodać cebulę i zeszklić na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
- Podczas gdy cebula się smaży, umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, wodę i bulion w proszku w drugim garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości – około 10 minut. Nie przegotować. Doprawić pieprzem do smaku.
- Do zeszklonej cebuli dodać mąkę by całość zgęstniała. Smażyć ok. 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość się dobrze ogrzeje. Dodać mieszaninę z ziemniakami i marchwią. Dodać natkę pietruszki i tymianek i podgrzać. Podawać gorącą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1373 głosów)