Home Zupy Tradycyjna zupa ziemniaczana

Tradycyjna zupa ziemniaczana

by

Ta zupa jest najbardziej zbliżona do zupy, którą pamiętam z dzieciństwa. Jest łatwa, a tę samą metodę można zastosować do brokułów i kalafiorów.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na zupę stopić masło, dodać cebulę i zeszklić na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
  • Podczas gdy cebula się smaży, umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, wodę i bulion w proszku w drugim garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości – około 10 minut. Nie przegotować. Doprawić pieprzem do smaku.
  • Do zeszklonej cebuli dodać mąkę by całość zgęstniała. Smażyć ok. 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość się dobrze ogrzeje. Dodać mieszaninę z ziemniakami i marchwią. Dodać natkę pietruszki i tymianek i podgrzać. Podawać gorącą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1373 głosów)

related articles