Pyszna zupa warzywna na wiosnę i lato, kiedy warzywa są młode i pełne smaku. Można ją podawać na ciepło i na zimno, z dodatkiem pesto i sera parmezan.
Składniki:
- 1 pęczek botwiny (liście)
- 1 kg świeżej białej fasolki (najlepiej mniejszej niż Jaś)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w krążki
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Botwinę dokładnie wypłukać i grubo posiekać łodygi i liście. Fasolę wyłuskać z łupin.
- W garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę, seler, marchew i łodygi botwiny. Dodać skórkę z cytryny i gotować przez 2-3 minuty.
- Dodać ziemniaki i resztę warzyw, z wyjątkiem liści botwiny. Posolić (dość sporo) i dodać goździki.
- Przykryć garnek, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać liście botwiny, wymieszać, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, nalewać na talerze. Skropić dla dekoracji oliwą z oliwek, dodać po łyżeczce pesto i posypać tartym parmezanem
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (2021 głosów)