Home Zupy Warzywna minestrone a'la Genovese

Warzywna minestrone a'la Genovese

by admin

Pyszna zupa warzywna na wiosnę i lato, kiedy warzywa są młode i pełne smaku. Można ją podawać na ciepło i na zimno, z dodatkiem pesto i sera parmezan.

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny (liście)
  • 1 kg świeżej białej fasolki (najlepiej mniejszej niż Jaś)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w krążki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • Botwinę dokładnie wypłukać i grubo posiekać łodygi i liście. Fasolę wyłuskać z łupin.
  • W garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę, seler, marchew i łodygi botwiny. Dodać skórkę z cytryny i gotować przez 2-3 minuty.
  • Dodać ziemniaki i resztę warzyw, z wyjątkiem liści botwiny. Posolić (dość sporo) i dodać goździki.
  • Przykryć garnek, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać liście botwiny, wymieszać, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem, nalewać na talerze. Skropić dla dekoracji oliwą z oliwek, dodać po łyżeczce pesto i posypać tartym parmezanem

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:


25 minut

Czas gotowania:


30 minut

Całkowity czas:


70 minut


Średnia 5 / 5 (2021 głosów)

related articles