Jednym z podstawowych dań podczas kolacji wigilijnej jest zupa rybna. Potrawa o charakterystycznym smaku i zapachu, przyrządzana z ryb słodkowodnych i morskich.
Składniki:
- 100 g marchwi, pokrojonej w kostkę
- 70 g selera, pokrojonego w kostkę
- 1,5 litra wody
- 500 g filetów z dorsza
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw.
- Obie śmietanki łączymy, hartujemy z mąką, a następnie wlewamy do zupy.
- Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem i sosem sojowym doprawiamy do smaku.
- Po 2 minutach wyłączamy i dodajemy koper. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1124 głosów)