Tę lekko pikantną, zachwycającą kolorem zupę przyrządza się naprawdę bardzo szybko. Jeśli domownicy są bardzo głodni, podajmy ją z kanapkami z hummusem i papryką.
Składniki:
- 15 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 220 g buraków, obranych i grubo posiekanych
- 2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona na małe kawałki
Przygotowanie:
- Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić pory i bataty. Smażyć na małym ogniu 3 minuty, aż zaczną mięknąć, mieszać od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 12 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać śmietanę lub crème fraîche z listkami kolendry zachowanymi do przybrania zupy. Odstawić.
- Wrzucić fasolę limeńską do zupy. Nałożyć łyżką wazową do miksera i utrzeć na gładko. Wlać z powrotem do rondla. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zupa będzie gorąca. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
- Nalać do 4 miseczek. Nałożyć do każdej dużą łyżkę śmietany lub crème fraîche z kolendrą, lekko wymieszać i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1584 głosów)