Home Zupy Pikantny barszcz z jabłkiem

Pikantny barszcz z jabłkiem

by

Tę lekko pikantną, zachwycającą kolorem zupę przyrządza się naprawdę bardzo szybko. Jeśli domownicy są bardzo głodni, podajmy ją z kanapkami z hummusem i papryką.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 220 g buraków, obranych i grubo posiekanych
  • 2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona na małe kawałki

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić pory i bataty. Smażyć na małym ogniu 3 minuty, aż zaczną mięknąć, mieszać od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 12 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać śmietanę lub crème fraîche z listkami kolendry zachowanymi do przybrania zupy. Odstawić.
  • Wrzucić fasolę limeńską do zupy. Nałożyć łyżką wazową do miksera i utrzeć na gładko. Wlać z powrotem do rondla. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zupa będzie gorąca. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
  • Nalać do 4 miseczek. Nałożyć do każdej dużą łyżkę śmietany lub crème fraîche z kolendrą, lekko wymieszać i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1584 głosów)

related articles