Home Zupy Łatwa zupa z dyni piżmowej

Łatwa zupa z dyni piżmowej

by

Pyszna i prosta zupa dyniowa z dyni piżmowej. Dzięki dodatkowi serka ma bardzo aksamitny smak.

Składniki:

  • 6 łyżek posiekanej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 6 szklanek dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 2 opakowania (po 200 g) serka śmietankowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku podsmażyć na maśle cebulę, aż będzie miękka. Dodać dynię i bulion, majeranek, pieprz czarny i kajeński. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 20 minut (aż dynia będzie miękka).
  • Przełożyć dynię i serek do blendera i zmiksować na gładko. Można to robić partiami. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, ale nie zagotować.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1103 głosów)

related articles