Pyszna i prosta zupa dyniowa z dyni piżmowej. Dzięki dodatkowi serka ma bardzo aksamitny smak.
Składniki:
- 6 łyżek posiekanej cebuli
- 4 łyżki masła
- 6 szklanek dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 2 opakowania (po 200 g) serka śmietankowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku podsmażyć na maśle cebulę, aż będzie miękka. Dodać dynię i bulion, majeranek, pieprz czarny i kajeński. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 20 minut (aż dynia będzie miękka).
- Przełożyć dynię i serek do blendera i zmiksować na gładko. Można to robić partiami. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, ale nie zagotować.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1103 głosów)