Home Zupy Zupa z pieczonych buraków i ziemniaków

Zupa z pieczonych buraków i ziemniaków

by

Zupa krem, która ma piękny kolor i głęboki smak pieczonych warzyw. Taka zupa buraczkowa posmakuje nawet dzieciom.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 275 g buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Ziemniaki i buraki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem.
  • Piec przez godzinę, aż będą miękkie. Odstawić aby ostygły.
  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać seler, cebulę i czosnek. Smażyć, często mieszając, aż cebula będzie miękka (ok. 5 minut).
  • Dodać upieczone warzywa, bulion, tymianek i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 45 minut, aż seler będzie bardzo miękki.
  • Zdjąć z ognia i wyjąć liść laurowy. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dodać mleko i sok cytrynowy. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

110 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (1436 głosów)

related articles