Zupa krem, która ma piękny kolor i głęboki smak pieczonych warzyw. Taka zupa buraczkowa posmakuje nawet dzieciom.
Składniki:
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 275 g buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Ziemniaki i buraki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem.
- Piec przez godzinę, aż będą miękkie. Odstawić aby ostygły.
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać seler, cebulę i czosnek. Smażyć, często mieszając, aż cebula będzie miękka (ok. 5 minut).
- Dodać upieczone warzywa, bulion, tymianek i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 45 minut, aż seler będzie bardzo miękki.
- Zdjąć z ognia i wyjąć liść laurowy. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dodać mleko i sok cytrynowy. Wymieszać i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
110 minut
Całkowity czas:
130 minut
Średnia 5 / 5 (1436 głosów)