Lekka wersja zupy szczawiowej. Jeśli wolisz wyraźniejszy smak, możesz dodać więcej szczawiu. Liście powinny być młode i delikatne, najlepiej je zbierać wiosną.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 małe cebulki, obrane i drobno posiekane
- 60 g liści szczawiu, umytych, odciąć łodyżki
- 800 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125 ml śmietany tortowej lub crème fraîche
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- ‚stopić masło i zeszklić na nim cebulkę. Posiekać z grubsza liście szczawiu, dodać do cebuli i podsmażać, aż zmiękną. Wmieszać mąkę i gotować całość, aż zacznie zmieniać kolor na beżowy. Stopniowo dodawać bulion i mieszać, aż mąką się równomiernie rozprowadzi. Przykryć i gotować przez 15 minut.
- Zmiksować zupę i ponownie podgrzać. Zdjąć z ognia, wymieszać żółtko ze śmietaną, dodać do zupy i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1250 głosów)