Home Zupy Lekka zupa szczawiowa

Lekka zupa szczawiowa

by

Lekka wersja zupy szczawiowej. Jeśli wolisz wyraźniejszy smak, możesz dodać więcej szczawiu. Liście powinny być młode i delikatne, najlepiej je zbierać wiosną.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 małe cebulki, obrane i drobno posiekane
  • 60 g liści szczawiu, umytych, odciąć łodyżki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 ml śmietany tortowej lub crème fraîche
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • ‚stopić masło i zeszklić na nim cebulkę. Posiekać z grubsza liście szczawiu, dodać do cebuli i podsmażać, aż zmiękną. Wmieszać mąkę i gotować całość, aż zacznie zmieniać kolor na beżowy. Stopniowo dodawać bulion i mieszać, aż mąką się równomiernie rozprowadzi. Przykryć i gotować przez 15 minut.
  • Zmiksować zupę i ponownie podgrzać. Zdjąć z ognia, wymieszać żółtko ze śmietaną, dodać do zupy i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1250 głosów)

related articles