Home Zupy Nigeryjska zupa z orzeszkami ziemnymi

Nigeryjska zupa z orzeszkami ziemnymi

by

Nauczyłam się gotować tę zupę od kilku moich nigeryjskich przyjaciół.

Składniki:

  • 1 l (4 szkl.) bulionu drobiowego
  • 1 papryczka chili (jalapeno), bez nasion i rozgnieciona
  • 80 g posiekanej cebuli
  • 80 g posiekanej zielonej papryki
  • 130 g masła orzechowego

Przygotowanie:

  • W 1-litrowym garnku doprowadzić do wrzenia bulion z papryczkami chili. Dodać zieloną paprykę i cebulę i znów doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, około 10 minut.
  • Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Dodać masło orzechowe i gotować ciągle mieszając aż masło orzechowe się roztopi i zupa będzie miała gładką masę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (946 głosów)

related articles