Nauczyłam się gotować tę zupę od kilku moich nigeryjskich przyjaciół.
Składniki:
- 1 l (4 szkl.) bulionu drobiowego
- 1 papryczka chili (jalapeno), bez nasion i rozgnieciona
- 80 g posiekanej cebuli
- 80 g posiekanej zielonej papryki
- 130 g masła orzechowego
Przygotowanie:
- W 1-litrowym garnku doprowadzić do wrzenia bulion z papryczkami chili. Dodać zieloną paprykę i cebulę i znów doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, około 10 minut.
- Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Dodać masło orzechowe i gotować ciągle mieszając aż masło orzechowe się roztopi i zupa będzie miała gładką masę.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (946 głosów)