Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania pysznej i pożywnej zupy.
Składniki:
- 1 paczka (250 g) makaronu nitki
- ok. 1,5 kg dyni
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki chili w płatkach
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
- Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor.
- Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
- Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.
- Podawać z makaronem nitki. Smacznego!
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1213 głosów)