Home Zupy Zimowa zupa z curry

Zimowa zupa z curry

by

Gęsta, pyszna zupa z dynią, soczewicą i kukurydzą. Przyprawiona orientalnymi przyprawami: kurkumą i kuminem. To całkiem sycący posiłek!

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Dynię przekroić na pół. Położyć przekrojoną stroną do dołu w lekko posmarowanej oliwą brytfance. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut, aż do momentu, gdy ostry nóż da się w nią wbić z niewielkim tylko oporem. Wyjąć dynię z piekarnika i odstawić, aby nieco przestygła. Wydrapać miąższ widelcem.
  • W dużym garnku na zupę podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie. Dodać curry, kumin i kurkumę. Gdy cebula się zeszkli dodać bulion i soczewicę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekane pomidory wraz z sokiem.
  • Po 25 minutach dodać ryż i kukurydzę. Jeśli dodaje się ryż brązowy należy go wrzucić 10 minut po dodaniu soczewicy, także wraz z kukurydzą.
  • Po 35 minutach dodać makaron i dynię. Gotować, aż ryż i makaron będą miękkie.

Porcja dla:

7 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1495 głosów)

related articles