Gęsta, pyszna zupa z dynią, soczewicą i kukurydzą. Przyprawiona orientalnymi przyprawami: kurkumą i kuminem. To całkiem sycący posiłek!
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Dynię przekroić na pół. Położyć przekrojoną stroną do dołu w lekko posmarowanej oliwą brytfance. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut, aż do momentu, gdy ostry nóż da się w nią wbić z niewielkim tylko oporem. Wyjąć dynię z piekarnika i odstawić, aby nieco przestygła. Wydrapać miąższ widelcem.
- W dużym garnku na zupę podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie. Dodać curry, kumin i kurkumę. Gdy cebula się zeszkli dodać bulion i soczewicę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekane pomidory wraz z sokiem.
- Po 25 minutach dodać ryż i kukurydzę. Jeśli dodaje się ryż brązowy należy go wrzucić 10 minut po dodaniu soczewicy, także wraz z kukurydzą.
- Po 35 minutach dodać makaron i dynię. Gotować, aż ryż i makaron będą miękkie.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1495 głosów)