Tradycyjna, łatwa do przyrządzenia kremowa zupa pomidorowa, która ogrzeje wasze serca.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 l soku pomidorowego
- sól do smaku
- 500 ml (2 szkl.) mleka
Przygotowanie:
- W żeliwnym kociołku, na średnim ogniu, podsmażyć cebulę na maśle, aż będzie przezroczysta. Zdjąć z ognia. Mieszając, dodać mąkę tak, aby nie pozostały grudki, a następnie, mieszając trzepaczką, powoli dodawać sok pomidorowy. Postawić z powrotem na ogień i doprawić do smaku solą. Gotować do momentu, gdy prawie zacznie wrzeć, i wtedy zdjąć z ognia. Studzić przez 10 minut, a następnie, mieszając, powoli dodać mleko. Podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (962 głosów)