Home Zupy Krem pomidorowy

Krem pomidorowy

by

Tradycyjna, łatwa do przyrządzenia kremowa zupa pomidorowa, która ogrzeje wasze serca.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 l soku pomidorowego
  • sól do smaku
  • 500 ml (2 szkl.) mleka

Przygotowanie:

  • W żeliwnym kociołku, na średnim ogniu, podsmażyć cebulę na maśle, aż będzie przezroczysta. Zdjąć z ognia. Mieszając, dodać mąkę tak, aby nie pozostały grudki, a następnie, mieszając trzepaczką, powoli dodawać sok pomidorowy. Postawić z powrotem na ogień i doprawić do smaku solą. Gotować do momentu, gdy prawie zacznie wrzeć, i wtedy zdjąć z ognia. Studzić przez 10 minut, a następnie, mieszając, powoli dodać mleko. Podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (962 głosów)

related articles