Home Zupy Zupa marchewkowa z curry

Zupa marchewkowa z curry

by

Pyszna zupa z orientalnym posmakiem. Jeśli chcemy, by jeszcze lepiej rozgrzewała, można dodać imbir.

Składniki:

  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w dużą kostkę
  • 1 łyżka curry
  • 1 pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w cząstki
  • 1 kostka rosołowa

Przygotowanie:

  • W garnku na zupę na oleju podsmażyć cebulę. Kiedy zmięknie, zalać wrzątkiem, dodać marchewkę i curry. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pomidora i kostkę rosołową. Jeszcze chwilę gotować.
  • Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Przelać z powrotem do garnka i podgrzać, aby była dobrze ciepła. Po przelaniu do miseczek posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1062 głosów)

related articles