Pyszna zupa z orientalnym posmakiem. Jeśli chcemy, by jeszcze lepiej rozgrzewała, można dodać imbir.
Składniki:
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w dużą kostkę
- 1 łyżka curry
- 1 pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w cząstki
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
- W garnku na zupę na oleju podsmażyć cebulę. Kiedy zmięknie, zalać wrzątkiem, dodać marchewkę i curry. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pomidora i kostkę rosołową. Jeszcze chwilę gotować.
- Zmiksować zupę w blenderze lub za pomocą ręcznego miksera. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Przelać z powrotem do garnka i podgrzać, aby była dobrze ciepła. Po przelaniu do miseczek posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1062 głosów)