Home Zupy Zupa z fasolą czarne oczko

Zupa z fasolą czarne oczko

by

Fasola czarne oczko nadaje potrawom kremową konsystencję, dlatego często przyrządza się z niej doskonałe rozgrzewające, pikantne zupy. Ta meksykańska zupa jest sycąca, więc może być podana jako danie główne.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duża, świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 zielone papryki, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
  • 600-750 ml wywaru warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 puszki fasoli czarne oczko (ok. 410 g każda), odsączonej i przepłukanej
  • 170 g mrożonej kukurydzy
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić chili i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zaczną mięknąć. Często mieszać. Dodać kmin rzymski, wymieszać i smażyć jeszcze kilka sekund.
  • Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pastę pomidorową, 600 ml wywaru, liść laurowy oraz fasolę z 1½ puszki. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć go na mały, przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć liść laurowy i wyrzucić.
  • Utrzeć zupę porcjami w malakserze lub ręcznym robotem bezpośrednio w rondlu. Dodać resztę fasoli, kukurydzę i posiekaną kolendrę. Wlać tyle z 150 ml zachowanego wywaru, by rozrzedzić zupę. Doprawić solą i pieprzem, następnie odgrzać na małym ogniu, aż niemal zacznie wrzeć.
  • Podgrzać tortille w piekarniku lub kuchence mikrofalowej zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Nalać zupę do misek i posypać tartym serem. Można udekorować gałązkami kolendry i krążkami papryczki chili. Podawać z tortillami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (2092 głosów)

related articles