Home Zupy Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

by

To przepis na uszka od mojej babci, która twierdzi, że one wcale nie są takie trudne, jak by się mogło wydawać. Wystarczy odrobina wprawy, żeby wyczuć, kiedy ciasto jest dobre. A więc zacznijcie ćwiczyć już dziś!

Składniki:

  • CIASTO
  • 1 kg mąki
  • 1 żółtko
  • około 1 szklanka gorącego mleka (lub więcej)
  • FARSZ

Przygotowanie:

  • Grzyby zalać wrzątkiem w małym garnuszku, zagotować. Gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle, dodając grzyby. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą i pieprzem. Niekiedy grzyby są bardzo mokre i masa nie jest spójna, wtedy trzeba dodać nieco bułki tartej, żeby zgęstniała. Odstawić farsz.
  • Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste – dolać mleka.
  • Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad „brzuszkiem” trójkąta, aby powstało uszko.
  • Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.). Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Aby ugotowane uszka się nie sklejały można je polać stopionym masłem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1923 głosów)

related articles