To przepis na uszka od mojej babci, która twierdzi, że one wcale nie są takie trudne, jak by się mogło wydawać. Wystarczy odrobina wprawy, żeby wyczuć, kiedy ciasto jest dobre. A więc zacznijcie ćwiczyć już dziś!
Składniki:
- CIASTO
- 1 kg mąki
- 1 żółtko
- około 1 szklanka gorącego mleka (lub więcej)
- FARSZ
Przygotowanie:
- Grzyby zalać wrzątkiem w małym garnuszku, zagotować. Gotować aż zmiękną, około 20 minut. Odcedzić, drobno pokroić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle, dodając grzyby. Kiedy cebula będzie zupełnie miękka, doprawić solą i pieprzem. Niekiedy grzyby są bardzo mokre i masa nie jest spójna, wtedy trzeba dodać nieco bułki tartej, żeby zgęstniała. Odstawić farsz.
- Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste – dolać mleka.
- Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad „brzuszkiem” trójkąta, aby powstało uszko.
- Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.). Wyjmować łyżką cedzakową.
- Aby ugotowane uszka się nie sklejały można je polać stopionym masłem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1923 głosów)