To klasyczna zupa ogórkowa w wersji bezmięsnej. Ma dużo witaminy C i jest idealna na kaca 🙂 Zamiast ziemniaków ogórkową można też zrobić z ryżem.
Składniki:
- 2 łyżki oleju lub masła
- 2 marchewki pokrojone w półksiężyce lub w plasterki
- 1 pietruszka pokrojona w półksiężyce lub w plasterki
- 1/2 niewielkiego selera pokrojonego w kostkę
- 1/2 małego pora pokrojonego w krążki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na 3 części
- 2 łodyżki liści selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub masło i dodać pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Podsmażać na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną i zaczną uwalniać aromat.
- Zalać warzywa wrzątkiem, dodać ziemniaki, czosnek i kostkę rosołową i przykryć garnek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).
- W międzyczasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce o małych oczkach.
- Kiedy wywar warzywny będzie gotowy, dodać starte ogórki. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać wody z ogórków kiszonych. (Ja dodaję dość sporo wody z ogórków, nawet z dwóch słoików, bo lubię bardzo kwaśną ogórkową).
- Zdjąć zupę z ognia. Dodawać po łyżce ciepłej zupy do śmietany i szybko mieszać, aby się nie ścięła. Kiedy śmietana będzie już ogrzana i wymieszana mniej więcej pół na pół z zupą, dodać mieszaninę do reszty zupy w garnku i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać jeszcze całość i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1989 głosów)