Home Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

by

To klasyczna zupa ogórkowa w wersji bezmięsnej. Ma dużo witaminy C i jest idealna na kaca 🙂 Zamiast ziemniaków ogórkową można też zrobić z ryżem.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 marchewki pokrojone w półksiężyce lub w plasterki
  • 1 pietruszka pokrojona w półksiężyce lub w plasterki
  • 1/2 niewielkiego selera pokrojonego w kostkę
  • 1/2 małego pora pokrojonego w krążki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na 3 części
  • 2 łodyżki liści selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub masło i dodać pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Podsmażać na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną i zaczną uwalniać aromat.
  • Zalać warzywa wrzątkiem, dodać ziemniaki, czosnek i kostkę rosołową i przykryć garnek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut).
  • W międzyczasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce o małych oczkach.
  • Kiedy wywar warzywny będzie gotowy, dodać starte ogórki. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać wody z ogórków kiszonych. (Ja dodaję dość sporo wody z ogórków, nawet z dwóch słoików, bo lubię bardzo kwaśną ogórkową).
  • Zdjąć zupę z ognia. Dodawać po łyżce ciepłej zupy do śmietany i szybko mieszać, aby się nie ścięła. Kiedy śmietana będzie już ogrzana i wymieszana mniej więcej pół na pół z zupą, dodać mieszaninę do reszty zupy w garnku i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać jeszcze całość i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1989 głosów)

related articles