Ta delikatna zupa jest wyjątkowo zdrowa i rozgrzewająca oraz tak sycąca, że można ją potraktować jako główne danie. Przyrządza się ją z piersi kurczaka gotowanych z warzywami oraz ryżu. Przed podaniem rosół zaciągamy jajkiem wymieszanym z sokiem z cytryny, w sposób typowy dla kuchni greckiej.
Składniki:
- 3 małe filety z kurczaka (razem ok. 340 g)
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 duża marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 6 ziarenek pieprzu
- paseczek skórki cytrynowej
Przygotowanie:
- Włożyć do dużego rondla mięso kurczaka, cebulę, seler naciowy, marchewkę, ziarenka pieprzu, skórkę z cytryny i pęczek koperku lub natki pietruszki. Wlać 1,4 l wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zbierając pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i częściowo przykryć rondel, by woda tylko lekko wrzała. Gotować 15 minut, aż mięso nie będzie już surowe w środku.
- Wyjąć piersi łyżką cedzakową z wywaru i odłożyć. Odcedzić wywar do czystego rondla, a warzywa, koperek i skórkę z cytryny wyrzucić.
- Doprowadzić wywar ponownie do wrzenia, następnie wsypać ryż. Gotować na małym ogniu 8-10 minut, aż ryż zmięknie. Pokroić piersi kurczaka w cienkie paseczki i wymieszać sok z cytryny z roztrzepanymi jajkami.
- Dodać mięso do rosołu. Podgrzać na średnim ogniu niemal do temperatury wrzenia, zestawić rondel z ognia i powoli dodawać jajka wymieszane z sokiem z cytryny, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać rosół natychmiast, udekorowany gałązkami koperku lub natki pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (2324 głosów)