Jeśli lubisz zupę ogórkową, ten przepis bardzo ułatwi jej przygotowanie! Zakwaszone ogórki w słoiczkach.
Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków, umytych i obranych
- szczypta soli
- 1 duży pęczek koperku, posiekany
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
- Obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i dodać posiekany koperek.
- Nakładać ogórki do małych słoiczków. Do każdego dodać 1,5 ząbka czosnku i zalać wodą, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry. Słoików nie zakręcać i odstawić na 1 dzień. Ogórki same się zakwaszą.
- Dodawać do zupy jarzynowej.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
1460 minut
Średnia 5 / 5 (856 głosów)