Pyszny rosół na bazie samych warzyw i aromatycznych przypraw: imbiru, tymianku, lubczyku i ziela angielskiego. Polecam nie tylko wegetarianom!
Składniki:
- 1 łyżka soli
- 250 g makaronu krajanka
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 bulionetka
- 2 łyżki vegety
- 1 kostka rosołowa, warzywna
- 2 marchewki
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki. Odcedzić i przepłukać na sicie pod zimną wodą, aby się nie sklejał.
- W tym czasie umyć i obrać warzywa i imbir.
- Do 5 litrowego garnka wlać wody do wysokości 3/4. Doprowadzić do wrzenia i dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, bulionetkę, kostkę warzywną i vegetę. Gotować na dużym ogniu przez 10 minut.
- Dodać warzywa i imbir. Gotować przez 40 minut.
- Dodać szczyptę lubczyku i tymianku.
- Do talerzy nakładać makaron. Wlewać rosół. Wyłowić z garnka ulubione warzywa, pokroić i dodać do zupy w talerzach. Można udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1431 głosów)