Home Zupy Rosół wegetariański

Rosół wegetariański

by

Pyszny rosół na bazie samych warzyw i aromatycznych przypraw: imbiru, tymianku, lubczyku i ziela angielskiego. Polecam nie tylko wegetarianom!

Składniki:

  • 1 łyżka soli
  • 250 g makaronu krajanka
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 bulionetka
  • 2 łyżki vegety
  • 1 kostka rosołowa, warzywna
  • 2 marchewki

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękki. Odcedzić i przepłukać na sicie pod zimną wodą, aby się nie sklejał.
  • W tym czasie umyć i obrać warzywa i imbir.
  • Do 5 litrowego garnka wlać wody do wysokości 3/4. Doprowadzić do wrzenia i dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, bulionetkę, kostkę warzywną i vegetę. Gotować na dużym ogniu przez 10 minut.
  • Dodać warzywa i imbir. Gotować przez 40 minut.
  • Dodać szczyptę lubczyku i tymianku.
  • Do talerzy nakładać makaron. Wlewać rosół. Wyłowić z garnka ulubione warzywa, pokroić i dodać do zupy w talerzach. Można udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1431 głosów)

related articles