Zupa przecierana taki krem z pomidorów i włoszczyzny. Pyszna w swojej prostocie, bo aromat świeżych pomidorów jest nie do podrobienia!
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera korzeniowego
- 1/2 pora
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki białego ryżu
- natka pietruszki lub koperek do posypania
Przygotowanie:
- Pomidory i włoszczyznę umyć i włożyć do garnka. Zalać około 1,5 litra wody i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito (albo zmiksować w blenderze), doprawić solą i pieprzem do smaku.
- W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż. Podawać z zupą. Posypać posiekaną natką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (939 głosów)