Szparagi są najpierw pieczone pod grillem w piekarniku, dzięki czemu zupa ma trochę inny smak od zwykłej szparagowej. Pycha!
Składniki:
- 700 g zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik na funkcji grill (górna grzałka).
- Szparagi umyć, osuszyć i odkroić zgrubiałe końce. W razie potrzeby obrać. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i skropić połową oliwy, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Rozłożyć równomiernie, aby nie leżały jeden na drugim.
- Piec przez 5-10 minut, w międzyczasie mieszając, aby się przypiekły również z drugiej strony. Szparagi mają być miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Mogą się lekko przyrumienić, ale nie spalić.
- W garnku na zupę rozgrzać resztę oliwy, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną.
- Upieczone szparagi wystudzić i pokroić na kawałki długości 2,5 cm.
- Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i zmniejszyć ogień na bardzo mały. Smażyć przez 5 minut, często mieszając. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając, a następnie dodać wodę i 3/4 szparagów.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
- Zmiksować zupę na gładko (najlepiej partiami). Do zmiksowanej zupy dodać resztę szparagów, szczypiorek i tymianek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nalewać w talerze i dekorować kleksem ze śmietany.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1975 głosów)