Home Zupy Zupa z pieczonych szparagów

Zupa z pieczonych szparagów

by

Szparagi są najpierw pieczone pod grillem w piekarniku, dzięki czemu zupa ma trochę inny smak od zwykłej szparagowej. Pycha!

Składniki:

  • 700 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik na funkcji grill (górna grzałka).
  • Szparagi umyć, osuszyć i odkroić zgrubiałe końce. W razie potrzeby obrać. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i skropić połową oliwy, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Rozłożyć równomiernie, aby nie leżały jeden na drugim.
  • Piec przez 5-10 minut, w międzyczasie mieszając, aby się przypiekły również z drugiej strony. Szparagi mają być miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Mogą się lekko przyrumienić, ale nie spalić.
  • W garnku na zupę rozgrzać resztę oliwy, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną.
  • Upieczone szparagi wystudzić i pokroić na kawałki długości 2,5 cm.
  • Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i zmniejszyć ogień na bardzo mały. Smażyć przez 5 minut, często mieszając. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając, a następnie dodać wodę i 3/4 szparagów.
  • Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
  • Zmiksować zupę na gładko (najlepiej partiami). Do zmiksowanej zupy dodać resztę szparagów, szczypiorek i tymianek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Nalewać w talerze i dekorować kleksem ze śmietany.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1975 głosów)

related articles