Jeśli ktoś lubi buraki to ta zupa będzie jego ulubioną! Trzeba poświęcić na nią trochę czasu, ale warto! Wydaje mi się, że zupa jest o wiele lepsza, gdy wszystkie warzywa gotuje się osobno. Jednak jeśli ktoś nie ma czasu, wtedy można ugotować wszystkie warzywa razem. Smacznego!
Składniki:
- 1400 ml (6 szkl.) wody
- 200 g (1 szkl.) białej fasolki nerkowatej
- 4 średnie buraki, obrane i starte na tarce
- 1400 ml (6 szkl.) wody
- 4 duże marchewki, starte na tarce
- 700 ml (3 szkl.) wody
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 470 ml (2 szkl.) wody
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 cebule, posiekane
- 1 zielona papryka, posiekana
Przygotowanie:
- Wlać do garnka 6 szklanek wody i fasolę i gotować na wolnym ogniu przez godzinę aż fasola zacznie się rozpadać. Fasola powinna być przykryta wodą przez cały czas gotowania. Odstawić wodę z fasolą, aby dolać ją później do barszczu.
- Włożyć starte buraki do garnka i wlać 6 szklanek wody. Gotować buraki aż będą miękke, ale nie rozgotowane. Zachować wodę z burakami, aby połączyć później z pozostałymi składnikami.
- Obrać i zetrzeć marchewkę, włożyć do osobnego garnka z 3 szklankami wody. Gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić wodę razem z marchewką, aby później dodać do barszczu.
- W osobnym garnku z 2 szklankami wody ugotować ziemniaki. Ugnieść ziemniaki i odstawić.
- Do osobnego garnka wrzucić posiekanego selera, cebulę, paprykę, czosnek, 4 szklanki wody i bulion drobiowy i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą lekko miękkie. Następnie przełożyć warzywa do garnka z burakami.
- Dodać do garnka z warzywami fasolę, marchewkę i ziemniaki. Teraz dodać wywar warzywny, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać suche płatki ziemniaczane, pieprz, sos sojowy, koperek, cukier, ocet i gotować przez kolejne 5 minut. Jeśli barszcz będzie za gęsty dodać dodatkową porcję wody i gotować kolejne 2 minuty. Przyprawić do smaku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Porcja dla:
20 osób
Średnia 5 / 5 (2349 głosów)