Home Zupy Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

by

Jeśli ktoś lubi buraki to ta zupa będzie jego ulubioną! Trzeba poświęcić na nią trochę czasu, ale warto! Wydaje mi się, że zupa jest o wiele lepsza, gdy wszystkie warzywa gotuje się osobno. Jednak jeśli ktoś nie ma czasu, wtedy można ugotować wszystkie warzywa razem. Smacznego!

Składniki:

  • 1400 ml (6 szkl.) wody
  • 200 g (1 szkl.) białej fasolki nerkowatej
  • 4 średnie buraki, obrane i starte na tarce
  • 1400 ml (6 szkl.) wody
  • 4 duże marchewki, starte na tarce
  • 700 ml (3 szkl.) wody
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 470 ml (2 szkl.) wody
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 zielona papryka, posiekana

Przygotowanie:

  • Wlać do garnka 6 szklanek wody i fasolę i gotować na wolnym ogniu przez godzinę aż fasola zacznie się rozpadać. Fasola powinna być przykryta wodą przez cały czas gotowania. Odstawić wodę z fasolą, aby dolać ją później do barszczu.
  • Włożyć starte buraki do garnka i wlać 6 szklanek wody. Gotować buraki aż będą miękke, ale nie rozgotowane. Zachować wodę z burakami, aby połączyć później z pozostałymi składnikami.
  • Obrać i zetrzeć marchewkę, włożyć do osobnego garnka z 3 szklankami wody. Gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić wodę razem z marchewką, aby później dodać do barszczu.
  • W osobnym garnku z 2 szklankami wody ugotować ziemniaki. Ugnieść ziemniaki i odstawić.
  • Do osobnego garnka wrzucić posiekanego selera, cebulę, paprykę, czosnek, 4 szklanki wody i bulion drobiowy i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą lekko miękkie. Następnie przełożyć warzywa do garnka z burakami.
  • Dodać do garnka z warzywami fasolę, marchewkę i ziemniaki. Teraz dodać wywar warzywny, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać suche płatki ziemniaczane, pieprz, sos sojowy, koperek, cukier, ocet i gotować przez kolejne 5 minut. Jeśli barszcz będzie za gęsty dodać dodatkową porcję wody i gotować kolejne 2 minuty. Przyprawić do smaku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Porcja dla:

20 osób


Średnia 5 / 5 (2349 głosów)

related articles