Home Zupy Podstawowy wywar rybny

Podstawowy wywar rybny

by

Taki bulion rybny może być doskonałą bazą do zupy rybnej lub warzywnej. Może służyć do podlewania sosów lub przyrządzania risotto rybnego.

Składniki:

  • 1 wyfiletowany sum, karp itp.
  • pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • bukiet ziół (pietruszka, lubczyk, szałwia, bazylia, liście pora, nać selera)
  • 2 małe cebule
  • 2 pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Z ryby usunąć skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny. Przełożyć rybę do dużego garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę i bukiet ziół.
  • Cebulę opalić nad palnikiem aż zrobi się lekko czarna. Jeśli nie mamy palnika gazowego, można ją lekko przypalić na suchej patelni. Dodać do garnka wraz z resztą składników.
  • Zalać dużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje o połowę.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

180 minut

Całkowity czas:

200 minut


Średnia 5 / 5 (1193 głosów)

related articles