Taki bulion rybny może być doskonałą bazą do zupy rybnej lub warzywnej. Może służyć do podlewania sosów lub przyrządzania risotto rybnego.
Składniki:
- 1 wyfiletowany sum, karp itp.
- pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
- bukiet ziół (pietruszka, lubczyk, szałwia, bazylia, liście pora, nać selera)
- 2 małe cebule
- 2 pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Z ryby usunąć skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny. Przełożyć rybę do dużego garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę i bukiet ziół.
- Cebulę opalić nad palnikiem aż zrobi się lekko czarna. Jeśli nie mamy palnika gazowego, można ją lekko przypalić na suchej patelni. Dodać do garnka wraz z resztą składników.
- Zalać dużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje o połowę.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
180 minut
Całkowity czas:
200 minut
Średnia 5 / 5 (1193 głosów)