Wspaniały deser, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Kiedy kupiłam sokowirówkę, przetestowałam ją na owocach czarnego bzu. Poszło tak dobrze, że przygotowałam zupę z bzu według przepisu mojej babci. Na zimno lub na ciepło – ma niebiański smak!
Składniki:
- sok z 2 cytryn
- 2 kwaśne jabłka
- 50 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 l soku z owoców czarnego bzu
- 150 g cukru
- 1 szczypta cynamonu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Do garnka wlać połowę soku z cytryn i dodać cukier. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gotować jabłka w soku cytrynowym z cukrem na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje.
- Sok z owoców bzu wymieszać ze 150 g cukru i dodać do jabłek. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 1 łyżką zimnej wody i wmieszać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, energicznie mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia.
- Kluski: do małego rondelka włożyć masło i dodać mleko, a następnie doprowadzić do wrzenia. Wmieszać semolinę i stale mieszając ponownie zagotować. Wmieszać cukier. Zdjąć z ognia i odstawić, aby nieco ostygło, a następnie nakładać porcje mieszaniny łyżeczką wprost do gorącej zupy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1521 głosów)