Home Zupy Zupa z czarnego bzu z kluskami z semoliny

Zupa z czarnego bzu z kluskami z semoliny

by

Wspaniały deser, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Kiedy kupiłam sokowirówkę, przetestowałam ją na owocach czarnego bzu. Poszło tak dobrze, że przygotowałam zupę z bzu według przepisu mojej babci. Na zimno lub na ciepło – ma niebiański smak!

Składniki:

  • sok z 2 cytryn
  • 2 kwaśne jabłka
  • 50 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 l soku z owoców czarnego bzu
  • 150 g cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać połowę soku z cytryn i dodać cukier. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gotować jabłka w soku cytrynowym z cukrem na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje.
  • Sok z owoców bzu wymieszać ze 150 g cukru i dodać do jabłek. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 1 łyżką zimnej wody i wmieszać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, energicznie mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia.
  • Kluski: do małego rondelka włożyć masło i dodać mleko, a następnie doprowadzić do wrzenia. Wmieszać semolinę i stale mieszając ponownie zagotować. Wmieszać cukier. Zdjąć z ognia i odstawić, aby nieco ostygło, a następnie nakładać porcje mieszaniny łyżeczką wprost do gorącej zupy.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1521 głosów)

related articles