Zdrowa zupa fasolowa z szynką. Łatwa do przygotowania i jest świetnym sposobem na wykorzystanie golonki. W tej zupie jest też wiele różnych warzyw.
Składniki:
- 500 g suchej fasoli Piękny Jaś
- 2 l wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 golonka
- 130 g drobno pokrojonej marchewki
- 0,5 łodygi selera naciowego, drobno pokrojonej
Przygotowanie:
- Opłukać fasolę, wyrzucając wszelkie uszkodzone lub odbarwione ziarna. W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować wodę. Dodać sól i fasolę, a następnie zdjąć z ognia. Pozostawić fasolę w gorącej wodzie na co najmniej 60 minut.
- Po 60 minut moczenia, postawić garnek z powrotem na dużym ogniu, dodając do niego golonkę, marchew, seler, cebulę, czosnek, gorczycę i liść laurowy. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 60 minut.
- Wyjąć golonkę i wyrzucić. Dodać pokrojoną szynkę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. Dodać zmielonym białym pieprzem do smaku.
Porcja dla:
9 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
150 minut
Całkowity czas:
180 minut
Średnia 5 / 5 (1314 głosów)