Home Zupy Podstawowa zupa z szynką i fasolą

Podstawowa zupa z szynką i fasolą

by

Zdrowa zupa fasolowa z szynką. Łatwa do przygotowania i jest świetnym sposobem na wykorzystanie golonki. W tej zupie jest też wiele różnych warzyw.

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli Piękny Jaś
  • 2 l wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 golonka
  • 130 g drobno pokrojonej marchewki
  • 0,5 łodygi selera naciowego, drobno pokrojonej

Przygotowanie:

  • Opłukać fasolę, wyrzucając wszelkie uszkodzone lub odbarwione ziarna. W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować wodę. Dodać sól i fasolę, a następnie zdjąć z ognia. Pozostawić fasolę w gorącej wodzie na co najmniej 60 minut.
  • Po 60 minut moczenia, postawić garnek z powrotem na dużym ogniu, dodając do niego golonkę, marchew, seler, cebulę, czosnek, gorczycę i liść laurowy. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 60 minut.
  • Wyjąć golonkę i wyrzucić. Dodać pokrojoną szynkę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. Dodać zmielonym białym pieprzem do smaku.

Porcja dla:

9 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

150 minut

Całkowity czas:

180 minut


Średnia 5 / 5 (1314 głosów)

related articles