Home Zupy Tajski bulion drobiowy

Tajski bulion drobiowy

by admin

Doskonała baza do dań tajskich, zwłaszcza do zup Tom Yum i Tom Kha Gai. Galangal, liście limonki kaffir i tajskie papryczki chili można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 1 korpus kurczaka
  • 65 g korzenia galangal, pokrojonego z cienkie plasterki
  • 2 liście limonki kaffir
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione
  • 2 posiekane tajskie papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 2,5 litra wody

Przygotowanie:

  • Włożyć korpus do dużego garnka i zalać wodą tak, aby go przykryła. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień na średni i gotować przez 5 minut.
  • Odcedzić płyn, a korpus opłukać pod bieżącą wodą. Do pustego garnka włożyć opłukany korpus, dodać galangal, liście limonki, trawę cytrynową, papryczki, czosnek i szalotkę. Dodać 2,5 litra wody.
  • Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Gotować bez przykrycia przez 1,5 godziny, często zbierając tłuszcz i pianę z powierzchni wody.
  • Przed użyciem przecedzić przez gazę lub tetrę, by bulion był klarowny.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:


15 minut

Czas gotowania:


105 minut

Całkowity czas:


120 minut


Średnia 5 / 5 (1902 głosów)

related articles