Doskonała baza do dań tajskich, zwłaszcza do zup Tom Yum i Tom Kha Gai. Galangal, liście limonki kaffir i tajskie papryczki chili można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną.
Składniki:
- 1 korpus kurczaka
- 65 g korzenia galangal, pokrojonego z cienkie plasterki
- 2 liście limonki kaffir
- 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione
- 2 posiekane tajskie papryczki chili
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 szalotki, pokrojone w plasterki
- 2,5 litra wody
Przygotowanie:
- Włożyć korpus do dużego garnka i zalać wodą tak, aby go przykryła. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień na średni i gotować przez 5 minut.
- Odcedzić płyn, a korpus opłukać pod bieżącą wodą. Do pustego garnka włożyć opłukany korpus, dodać galangal, liście limonki, trawę cytrynową, papryczki, czosnek i szalotkę. Dodać 2,5 litra wody.
- Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Gotować bez przykrycia przez 1,5 godziny, często zbierając tłuszcz i pianę z powierzchni wody.
- Przed użyciem przecedzić przez gazę lub tetrę, by bulion był klarowny.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
105 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (1902 głosów)