Home Zupy Zupa sezamowa z makaronem udon i odrobiną chilli

Zupa sezamowa z makaronem udon i odrobiną chilli

by

Bardzo ciekawa w smaku zupa sezamowa z chilli, w sam raz na zimne wieczory. Odrobina chilli rozgrzewa, a gruby i miękki makaron udon zapełnia szybko brzuch.

Składniki:

  • 1 l bulionu dashi
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta płatków chilli
  • 200 g makaronu udon (ugotowanego)

Przygotowanie:

  • W garnku nr 1 podgrzej bulion dashi.
  • W garnku nr 2 zmieszaj sos sojowy, mirin, cukier i chilli i podgrzej.
  • W garnku nr 3 zagotuj wodę na udon. Może być świeży albo suchy. Ugotuj makaron według instrukcji na pudełku.
  • Jeśli masz namoczone grzyby shitake to potnij je w paski. Jeśli nie, to namocz suszone grzyby w wodzie na 20 minut. Jak zmiękną to potnij je w paski.
  • Pokrój szczypior, bok choy, rzodkiew daikon. Potnij nożyczkami arkusze nori na małe kwadraty.
  • Ugotowany udon włóż na dno miski, a na górę po kolei pocięty bok choy, paski rzodkwi daikin, szczypior i nori.
  • Do bulionu dashi dolej mieszankę z garnka 2 (sos sojowy etc.) i dodaj pastę sezamową. Widelcem lub trzepaczką szybko wymieszaj aby składniki się rozpuściły. Całość przelej do misek i udekoruj sezamem i szczypiorkiem.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1541 głosów)

related articles