Dyniowa zupa krem z zestawu składników typowego dla naszej części Europy (w tym sensie „klasyczna”). Jednak mimo pozornego niewyszukania otrzymujemy naprawdę wyjątkową, bardzo charakterystyczną w smaku gęstą zupę, ponadto niezwykle łatwą i mało czasochłonną w przygotowaniu.
Składniki:
- 700 g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek
- 1 średnia marchewka (125 g)
- 1 średnia cebula (150 g)
- 250 g ziemniaków
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 450 ml bulionu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
- Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą, a marchewkę w drobną kostkę. Ząbek czosnku dzielimy na kilka mniejszych kawałków.
- W garnku lub dużym rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy do garnka dynię i marchewkę. Podsmażamy przez 5 minut co pewien czas mieszając.
- Dodajemy cebulę i ziemniaki. Dokładnie mieszamy i zalewamy 250 ml bulionu. Garnek przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa powoli dusimy/gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut, co pewien czas mieszając.
- Ugotowane warzywa dokładnie blendujemy na gładką masę, w międzyczasie dodając imbir i resztę bulionu.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem np. natki pietruszki i suszonych nasion dyni, ewentualnie dyniowego pieczywa.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
55 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (2311 głosów)