Home Zupy Klasyczna zupa dyniowa

Klasyczna zupa dyniowa

by

Dyniowa zupa krem z zestawu składników typowego dla naszej części Europy (w tym sensie „klasyczna”). Jednak mimo pozornego niewyszukania otrzymujemy naprawdę wyjątkową, bardzo charakterystyczną w smaku gęstą zupę, ponadto niezwykle łatwą i mało czasochłonną w przygotowaniu.

Składniki:

  • 700 g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek
  • 1 średnia marchewka (125 g)
  • 1 średnia cebula (150 g)
  • 250 g ziemniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 450 ml bulionu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru

Przygotowanie:

  • Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą, a marchewkę w drobną kostkę. Ząbek czosnku dzielimy na kilka mniejszych kawałków.
  • W garnku lub dużym rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy do garnka dynię i marchewkę. Podsmażamy przez 5 minut co pewien czas mieszając.
  • Dodajemy cebulę i ziemniaki. Dokładnie mieszamy i zalewamy 250 ml bulionu. Garnek przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa powoli dusimy/gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut, co pewien czas mieszając.
  • Ugotowane warzywa dokładnie blendujemy na gładką masę, w międzyczasie dodając imbir i resztę bulionu.
  • Podajemy na ciepło z dodatkiem np. natki pietruszki i suszonych nasion dyni, ewentualnie dyniowego pieczywa.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

55 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (2311 głosów)

related articles