Home Zupy Rosolnik z pieczarkami

Rosolnik z pieczarkami

by

Rosolnik to tradycyjna rosyjska zupa ogórkowa, a zarazem ulubiona zupa mojego męża. Robię ją na bazie wywaru grzybowego, bo prawie wszyscy w mojej rodzinie są wegetarianami.

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g pieczarek, posiekanych
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki

Przygotowanie:

  • Kaszę jęczmienną namoczyć, najlepiej na noc.
  • Do garnka nalać 1,5 litra wody, dodać kaszę, przykryć i gotować na wolnym ogniu. (Można dodać łyżkę masła, dzięki czemu kasza szybciej się ugotuje).
  • W międzyczasie przygotować warzywa: na maśle podsmażyć cebulę na rumiano, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Odłożyć.
  • Ziemniaki, marchewkę i ogórki pokroić w kostkę.
  • Po 30 minutach gotowania kaszy, dodać do niej pieczarki, ziemniaki, marchewkę, liść laurowy i koperek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gotować przez 10 minut, a następnie dodać ogórki i gotować przez kolejne 5 minut. (Jeśli wyparuje zbyt dużo wody, można dolać więcej.)
  • Zupę w talerzach udekorować kwaśną śmietaną.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

175 minut


Średnia 5 / 5 (1450 głosów)

related articles