Rosolnik to tradycyjna rosyjska zupa ogórkowa, a zarazem ulubiona zupa mojego męża. Robię ją na bazie wywaru grzybowego, bo prawie wszyscy w mojej rodzinie są wegetarianami.
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 300 g pieczarek, posiekanych
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
Przygotowanie:
- Kaszę jęczmienną namoczyć, najlepiej na noc.
- Do garnka nalać 1,5 litra wody, dodać kaszę, przykryć i gotować na wolnym ogniu. (Można dodać łyżkę masła, dzięki czemu kasza szybciej się ugotuje).
- W międzyczasie przygotować warzywa: na maśle podsmażyć cebulę na rumiano, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Odłożyć.
- Ziemniaki, marchewkę i ogórki pokroić w kostkę.
- Po 30 minutach gotowania kaszy, dodać do niej pieczarki, ziemniaki, marchewkę, liść laurowy i koperek. Doprawić solą i pieprzem.
- Gotować przez 10 minut, a następnie dodać ogórki i gotować przez kolejne 5 minut. (Jeśli wyparuje zbyt dużo wody, można dolać więcej.)
- Zupę w talerzach udekorować kwaśną śmietaną.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
175 minut
Średnia 5 / 5 (1450 głosów)