Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Doskonały na śniadanie świąteczne.
Składniki:
- 180 g mąki żytniej
- 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 gruba kromka chleba razowego
Przygotowanie:
- Mąkę żytnią przesiać do wysokiego słoika i zalać wodą. Dodać czosnek, a na wierzch położyć kromkę razowca. Słój obwiązać czystym płótnem i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
- W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z włoszczyzną, cebulą, wędzonym boczkiem i przyprawami.
- Po około 40 minutach wyjąć z wywaru warzywa i boczek. Boczek ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.
- Przecedzony zakwas wlać do przygotowanego wcześniej wywaru, dodać śmietanę i gotować przez 15-20 min.
Najpierw przygotować zakwas:
Zupa:
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
5840 minut
Średnia 5 / 5 (1171 głosów)