Home Zupy Żur wielkanocny

Żur wielkanocny

by

Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Doskonały na śniadanie świąteczne.

Składniki:

  • 180 g mąki żytniej
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruba kromka chleba razowego

Przygotowanie:

    Najpierw przygotować zakwas:

  • Mąkę żytnią przesiać do wysokiego słoika i zalać wodą. Dodać czosnek, a na wierzch położyć kromkę razowca. Słój obwiązać czystym płótnem i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
  • Zupa:

  • W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z włoszczyzną, cebulą, wędzonym boczkiem i przyprawami.
  • Po około 40 minutach wyjąć z wywaru warzywa i boczek. Boczek ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.
  • Przecedzony zakwas wlać do przygotowanego wcześniej wywaru, dodać śmietanę i gotować przez 15-20 min.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

5840 minut


Średnia 5 / 5 (1171 głosów)

related articles