Pyszne i proste paluchy drożdżowe, doskonałe na przekąskę na imprezę albo do barszczu. Można też zabrać ze sobą na lunch do pracy 🙂
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (45°C)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki ziaren sezamu
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawnienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić 2 blaszki.
- Kiedy cykl wyrabiania się zakończy, ciasto przełożyć na lekko natłuszczoną powierzchnię. Podzielić na 18 kawałków i każdy rozwałkować na paluszki. Układać na blaszce w odległości 2,5 cm jeden od drugiego.
- Piec przez 10-15 minut na złoty kolor. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia.
Porcja dla:
18 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1298 głosów)