Home Zupy Paluszki z sezamem

Paluszki z sezamem

by

Pyszne i proste paluchy drożdżowe, doskonałe na przekąskę na imprezę albo do barszczu. Można też zabrać ze sobą na lunch do pracy 🙂

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (45°C)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawnienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić 2 blaszki.
  • Kiedy cykl wyrabiania się zakończy, ciasto przełożyć na lekko natłuszczoną powierzchnię. Podzielić na 18 kawałków i każdy rozwałkować na paluszki. Układać na blaszce w odległości 2,5 cm jeden od drugiego.
  • Piec przez 10-15 minut na złoty kolor. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia.

Porcja dla:

18 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1298 głosów)

related articles