Home Zupy Zupa warzywna z aromatycznym pesto

Zupa warzywna z aromatycznym pesto

by

Ta zupa wzorowana jest na soupe au pistou, klasycznej francuskiej zupie z Prowansji. Zawiera ona warzywa i makaron, a pyszny sos – z bazylii, czosnku i parmezanu – dodaje jej niepowtarzalnego smaku. Zupę tę można porównać z włoską minestrone. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest bagietka i kieliszek białego wina.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 por, drobno pokrojony
  • 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
  • 150 g fasolki szparagowej, pokrojonej na krótkie kawałki
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1,3 l wywaru warzywnego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku podgrzać oliwę. Włożyć pora, cukinię, fasolkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu około 5 minut lub do czasu, aż warzywa zmiękną i zaczną brązowieć.
  • Wlać wywar warzywny. Dodać pomidory i świeżo zmielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować zupę na średnim ogniu 10 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • Wsypać makaron vermicelli. Ponownie przykryć garnek i gotować zupę na małym ogniu następne 5 minut lub do czasu, aż makaron się ugotuje.
  • Wlać zupę do miseczek, a do każdej dodać pół łyżeczki pesto. Zamieszać i podawać, stawiając też na stole parmezan do posypania.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1589 głosów)

related articles