Ta zupa wzorowana jest na soupe au pistou, klasycznej francuskiej zupie z Prowansji. Zawiera ona warzywa i makaron, a pyszny sos – z bazylii, czosnku i parmezanu – dodaje jej niepowtarzalnego smaku. Zupę tę można porównać z włoską minestrone. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest bagietka i kieliszek białego wina.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 por, drobno pokrojony
- 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
- 150 g fasolki szparagowej, pokrojonej na krótkie kawałki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1,3 l wywaru warzywnego
Przygotowanie:
- W dużym garnku podgrzać oliwę. Włożyć pora, cukinię, fasolkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu około 5 minut lub do czasu, aż warzywa zmiękną i zaczną brązowieć.
- Wlać wywar warzywny. Dodać pomidory i świeżo zmielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować zupę na średnim ogniu 10 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Wsypać makaron vermicelli. Ponownie przykryć garnek i gotować zupę na małym ogniu następne 5 minut lub do czasu, aż makaron się ugotuje.
- Wlać zupę do miseczek, a do każdej dodać pół łyżeczki pesto. Zamieszać i podawać, stawiając też na stole parmezan do posypania.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1589 głosów)