Home Zupy Grzanki do zupy

Grzanki do zupy

by admin

Zrobienie własnoręcznie grzanek do zup lub sałat jest naprawdę całkiem ważnym zadaniem. Przynajmniej wiadomo wtedy, co w tych grzankach siedzi. No i można z dumą oznajmić przy stole, że to własnej roboty. Można im też nadać osobisty charakter, dodając ulubionych ziół lub innych aromatów.

Składniki:

  • 15 kromek białego pieczywa
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 175°C.
  • Z czerstwych kromek usunąć skórki. Posmarować kromki z obu stron roztopionym masłem. Pokroić na małe kostki. Zależnie od upodobań, posypać solą czosnkową lub ziołami. Ułożyć kostki na suchej blasze do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, lub aż się zrumienią. Ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub torebce foliowej. Podawać do zup i sałatek.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:


10 minut

Czas gotowania:


15 minut

Całkowity czas:


25 minut


Średnia 5 / 5 (1423 głosów)

related articles