Zrobienie własnoręcznie grzanek do zup lub sałat jest naprawdę całkiem ważnym zadaniem. Przynajmniej wiadomo wtedy, co w tych grzankach siedzi. No i można z dumą oznajmić przy stole, że to własnej roboty. Można im też nadać osobisty charakter, dodając ulubionych ziół lub innych aromatów.
Składniki:
- 15 kromek białego pieczywa
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 175°C.
- Z czerstwych kromek usunąć skórki. Posmarować kromki z obu stron roztopionym masłem. Pokroić na małe kostki. Zależnie od upodobań, posypać solą czosnkową lub ziołami. Ułożyć kostki na suchej blasze do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, lub aż się zrumienią. Ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub torebce foliowej. Podawać do zup i sałatek.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1423 głosów)