Home Zupy Irlandzka zupa kapuściana

Irlandzka zupa kapuściana

by admin

To wspaniała zupa o pięknych kolorach – zielona kapusta i czerwone pomidory, a do tego aromatyczny bekon i sycące ziemniaki. Bardzo pożywna.

Składniki:

  • 225 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
  • 1 szklanka (225 ml) bulionu drobiowego (lub więcej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki (150 g) liści kapusty włoskiej, pokrojonej w cienkie paseczki

Przygotowanie:

  • Wrzucić boczek do dużego garnka na zupę i smażyć na średnim ogniu, aż się równomiernie przyrumieni.
  • Dodać ziemniaki, pomidory i tyle bulionu drobiowego, aby je przykrył. Dodać sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Dodać kapustę i gotować jeszcze kilka minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:


15 minut

Czas gotowania:


30 minut

Całkowity czas:


45 minut


Średnia 5 / 5 (1496 głosów)

related articles