To wspaniała zupa o pięknych kolorach – zielona kapusta i czerwone pomidory, a do tego aromatyczny bekon i sycące ziemniaki. Bardzo pożywna.
Składniki:
- 225 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 1 szklanka (225 ml) bulionu drobiowego (lub więcej)
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki (150 g) liści kapusty włoskiej, pokrojonej w cienkie paseczki
Przygotowanie:
- Wrzucić boczek do dużego garnka na zupę i smażyć na średnim ogniu, aż się równomiernie przyrumieni.
- Dodać ziemniaki, pomidory i tyle bulionu drobiowego, aby je przykrył. Dodać sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać kapustę i gotować jeszcze kilka minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1496 głosów)