Pysznie rozgrzewająca i pikantna zupa z dodatkiem imbiru i pieprzu cayenne. Przyprawy można dostosować wedle upodobania.
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 500 g marchewki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 kawałek świeżego korzenia imbiru
- kwaśna śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wywar. Dodać oczyszczoną marchewkę i ziemniaka i gotować przez 30 minut.
- Do zupy dodać masło i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć imbir i wymieszać.
- Zupę podgrzać, rozlewać do miseczek i podawać z odrobiną śmietany.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (933 głosów)