Home Zupy Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

by

Pysznie rozgrzewająca i pikantna zupa z dodatkiem imbiru i pieprzu cayenne. Przyprawy można dostosować wedle upodobania.

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 500 g marchewki
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 kawałek świeżego korzenia imbiru
  • kwaśna śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wywar. Dodać oczyszczoną marchewkę i ziemniaka i gotować przez 30 minut.
  • Do zupy dodać masło i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć imbir i wymieszać.
  • Zupę podgrzać, rozlewać do miseczek i podawać z odrobiną śmietany.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (933 głosów)

related articles