Home Zupy Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

by

Bardzo smaczna zupa, doskonała na zimowe miesiące. Pieczarki gotuje się w bulionie, a później doprawia śmietaną i sokiem z cytryny. Podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 300 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki mąki
  • 1,25 l bulionu wołowego

Przygotowanie:

  • W garnku, na średnim ogniu stopić masło na i podsmażyć grzyby z cebulą. Gdy prawie cały płyn wyparuje, posypać grzyby mąką i pozwolić, aby się nieco przyrumieniły. Dodać bulion i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Doprawić zupę do smaku śmietaną, pietruszką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (940 głosów)

related articles