Bardzo smaczna zupa, doskonała na zimowe miesiące. Pieczarki gotuje się w bulionie, a później doprawia śmietaną i sokiem z cytryny. Podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.
Składniki:
- 40 g masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 300 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki mąki
- 1,25 l bulionu wołowego
Przygotowanie:
- W garnku, na średnim ogniu stopić masło na i podsmażyć grzyby z cebulą. Gdy prawie cały płyn wyparuje, posypać grzyby mąką i pozwolić, aby się nieco przyrumieniły. Dodać bulion i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Doprawić zupę do smaku śmietaną, pietruszką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (940 głosów)