Pyszna, zdrowa, a przede wszystkim szybka i prosta wegańska zupa z białych szparagów na mleku kokosowym. Tutaj mleko kokosowe light, więc nie jest taka ciężka. Dla zdrowia dodałam nasiona chia, ale jeśli ich nie macie, możecie opuścić.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów, obranych
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 ml mleka kokosowego light
- sól do smaku
- nasiona chia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju kokosowym. Kiedy zmięknie i się zeszkli, dodać szparagi. Chwilę smażyć, mieszając, a następnie zalać mlekiem kokosowym.
- Dodać ok. pół szklanki wody i nieco soli do smaku, można też w tym momencie dodać nasiona chia. Gotować ok. 15-20 minut, aż szparagi będą miękkie. W razie potrzeby, gdyby zupa stawała się za gęsta, dolać więcej wody.
- Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć kilka czubków i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować.
- Podawać posypaną nasionami chia i udekorowaną końcówkami szparagów.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1463 głosów)