Home Zupy Zupa szparagowa na mleku kokosowym

Zupa szparagowa na mleku kokosowym

by

Pyszna, zdrowa, a przede wszystkim szybka i prosta wegańska zupa z białych szparagów na mleku kokosowym. Tutaj mleko kokosowe light, więc nie jest taka ciężka. Dla zdrowia dodałam nasiona chia, ale jeśli ich nie macie, możecie opuścić.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów, obranych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 ml mleka kokosowego light
  • sól do smaku
  • nasiona chia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oleju kokosowym. Kiedy zmięknie i się zeszkli, dodać szparagi. Chwilę smażyć, mieszając, a następnie zalać mlekiem kokosowym.
  • Dodać ok. pół szklanki wody i nieco soli do smaku, można też w tym momencie dodać nasiona chia. Gotować ok. 15-20 minut, aż szparagi będą miękkie. W razie potrzeby, gdyby zupa stawała się za gęsta, dolać więcej wody.
  • Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć kilka czubków i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować.
  • Podawać posypaną nasionami chia i udekorowaną końcówkami szparagów.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1463 głosów)

related articles