Pędy groszku to po prostu łodyżki i listki młodego groszku. Możecie je hodować w ogródku albo na balkonie, a później zajadać się strączkami. Pędy groszku dla niektórych smakują jak szparagi, albo jak sam młody groszek z łupinką. Spróbujcie ich koniecznie!
Składniki:
- 1-2 duże ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
- 600 ml bulionu drobiowego
- olej
- 1 pęczek zielonych szparagów, posiekanych
- 2 laski selera naciowego, posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować i odcedzić. Przełożyć do garnka na zupę, i zalać bulionem (muszą być przykryte).
- Na patelni rozgrzać nieco oleju, dodać szparagi, seler, cebulę i zioła. Smażyć na średnim ogniu przez 5-10 minut.
- Szpinak i pędy groszku umyć i osuszyć. Dodać do ziemniaków i bulionu. Dodać też warzywa z patelni i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
- Zmiksować zupę w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kleksem ze śmietany.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1378 głosów)