Home Zupy Zupa szparagowa z pędami groszku

Zupa szparagowa z pędami groszku

by

Pędy groszku to po prostu łodyżki i listki młodego groszku. Możecie je hodować w ogródku albo na balkonie, a później zajadać się strączkami. Pędy groszku dla niektórych smakują jak szparagi, albo jak sam młody groszek z łupinką. Spróbujcie ich koniecznie!

Składniki:

  • 1-2 duże ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • olej
  • 1 pęczek zielonych szparagów, posiekanych
  • 2 laski selera naciowego, posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować i odcedzić. Przełożyć do garnka na zupę, i zalać bulionem (muszą być przykryte).
  • Na patelni rozgrzać nieco oleju, dodać szparagi, seler, cebulę i zioła. Smażyć na średnim ogniu przez 5-10 minut.
  • Szpinak i pędy groszku umyć i osuszyć. Dodać do ziemniaków i bulionu. Dodać też warzywa z patelni i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
  • Zmiksować zupę w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z kleksem ze śmietany.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1378 głosów)

related articles