Home Zupy Krem marchewkowy

Krem marchewkowy

by

Smaczna i prosta zupa-krem z dodatkiem imbiru, czosnku i ostrej papryki – wspaniale rozgrzewająca w zimowy dzień.

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir, czosnek i seler posiekać.
  • W garnku rozgrzać masło i smażyć warzywa wraz z czosnkiem i imbirem przez około 6 minut, cały czas mieszając. Doprawić ostrą papryką i smażyć przez kolejną minutę.
  • Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 25 minut.
  • Zupę zmiksować na gładko. Doprawić solą i curry.
  • Szczypiorek wymieszać z jogurtem. Wlewać po trochę do miseczek z zupą, lekko rozmieszać widelcem, aby powstał dekoracyjny wzorek. Można położyć na wierzch plasterek marchewki. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1231 głosów)

related articles