Smaczna i prosta zupa-krem z dodatkiem imbiru, czosnku i ostrej papryki – wspaniale rozgrzewająca w zimowy dzień.
Składniki:
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir, czosnek i seler posiekać.
- W garnku rozgrzać masło i smażyć warzywa wraz z czosnkiem i imbirem przez około 6 minut, cały czas mieszając. Doprawić ostrą papryką i smażyć przez kolejną minutę.
- Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 25 minut.
- Zupę zmiksować na gładko. Doprawić solą i curry.
- Szczypiorek wymieszać z jogurtem. Wlewać po trochę do miseczek z zupą, lekko rozmieszać widelcem, aby powstał dekoracyjny wzorek. Można położyć na wierzch plasterek marchewki. Smacznego!
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1231 głosów)