Home Zupy Krokiety ryżowe z serem mozzarella

Krokiety ryżowe z serem mozzarella

by

Te małe krokiety ryżowe zwane we Włoszech suppli przyrządzane są z klasycznego risotta, którym oblepia się kawałki mozzarelli. Panieruje się je potem w bułce i piecze. Jest to doskonały sposób wykorzystania resztek risotta z poprzedniego dnia. Tradycyjnie smaży się je w głębokim tłuszczu, ale my podamy je upieczone.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 200 g ryżu na risotto
  • 3 łyżki wytrawnego wermutu
  • 600 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 30 g parmezanu, świeżo startego
  • 55 g bułki tartej
  • 55 g sera mozzarella, pokrojonego na 8 kostek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać ryż i wymieszać starannie, by ziarna pokryły się oliwą. Wlać wermut i gotować, aż niemal całkiem wyparuje.
  • Wlać chochlę gorącego wywaru i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż niemal cały zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać wywar po jednej chochli, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie niemal cały wywar i często mieszać. Łączny czas gotowania powinien wynie��ć 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
  • Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i parmezan, odstawić, żeby risotto całkowicie ostygło.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzać w nim lekko nasmarowane naczynie żaroodporne lub formę. Na dużym talerzu wymieszać bułkę tartą z odrobiną soli i pieprzu.
  • Podzielić risotto na 8 porcji i ułożyć je na dużej desce do krojenia. Wcisnąć w środek każdej kostkę sera mozzarella, starając się oblepić go starannie ze wszystkich stron ryżem. Dłońmi uformować z każdej porcji podłużny krokiecik w kształcie jajka.
  • Starannie obtoczyć krokieciki w bułce. Ułożyć w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym lub formie i piec 30-40 minut, odwracając na drugą stronę w połowie tego czasu, aż przyrumienią się i zrobią chrupkie.
  • Rozdzielić listki szpinaku na czterech talerzach. Ułożyć na listkach po dwa krokieciki. Podawać natychmiast, z cząstkami cytryny do skropienia krokiecików sokiem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (2703 głosów)

related articles