Te małe krokiety ryżowe zwane we Włoszech suppli przyrządzane są z klasycznego risotta, którym oblepia się kawałki mozzarelli. Panieruje się je potem w bułce i piecze. Jest to doskonały sposób wykorzystania resztek risotta z poprzedniego dnia. Tradycyjnie smaży się je w głębokim tłuszczu, ale my podamy je upieczone.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 200 g ryżu na risotto
- 3 łyżki wytrawnego wermutu
- 600 ml gorącego wywaru warzywnego
- 1 jajko, roztrzepane
- 30 g parmezanu, świeżo startego
- 55 g bułki tartej
- 55 g sera mozzarella, pokrojonego na 8 kostek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać ryż i wymieszać starannie, by ziarna pokryły się oliwą. Wlać wermut i gotować, aż niemal całkiem wyparuje.
- Wlać chochlę gorącego wywaru i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż niemal cały zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać wywar po jednej chochli, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie niemal cały wywar i często mieszać. Łączny czas gotowania powinien wynie��ć 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
- Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i parmezan, odstawić, żeby risotto całkowicie ostygło.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzać w nim lekko nasmarowane naczynie żaroodporne lub formę. Na dużym talerzu wymieszać bułkę tartą z odrobiną soli i pieprzu.
- Podzielić risotto na 8 porcji i ułożyć je na dużej desce do krojenia. Wcisnąć w środek każdej kostkę sera mozzarella, starając się oblepić go starannie ze wszystkich stron ryżem. Dłońmi uformować z każdej porcji podłużny krokiecik w kształcie jajka.
- Starannie obtoczyć krokieciki w bułce. Ułożyć w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym lub formie i piec 30-40 minut, odwracając na drugą stronę w połowie tego czasu, aż przyrumienią się i zrobią chrupkie.
- Rozdzielić listki szpinaku na czterech talerzach. Ułożyć na listkach po dwa krokieciki. Podawać natychmiast, z cząstkami cytryny do skropienia krokiecików sokiem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (2703 głosów)